HTML

Szabadság Kör

Friss topikok

Linkblog

2010.04.01. 20:40 GGGY

A közbeszerzés ma a korrupció melegágya

A Szabadság Kör szerint a közbeszerzés a korrupció melegágya, ezért szükség lenne a közbeszerzési törvény felülvizsgálatára - mondta Gulyás Gergely szóvivő a szervezet éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
A szervezet két témakört érintett a "Fehér könyvben": a fogyasztóvédelmet és a korrupciót. Az 56-osok terén tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely közölte: az állami és önkormányzati cégeknél be kellene vezetni a bérplafont és ezzel gátat kellene szabni annak az elfogadhatatlan gyakorlatnak, hogy az ilyen tulajdonú, csődhelyzetben lévő társaságoknál "iszonyatos jövedelmeket" lehet felvenni.
A fogyasztóvédelem kapcsán a szóvivő azt mondta, a bankszektor etikai kódexe csak arra jó, hogy a durva visszásságokat megakadályozza, de a pénzintézetek a kamatokat még mindig a "saját szájízük szerint" alakíthatják. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben tizenháromszoros volt az infláció, ám a szolgáltatások ára ennél jóval nagyobb, hatvannégyszeres mértékben emelkedett.
A sajtótájékoztatón részt vett Péterfalvi Attila, az ombudsmani hivatal vezetője is, aki az említett témákkal kapcsolatban a nyilvánosság erejét hangsúlyozta. Mint mondta, a nyilvánosság jó fegyver lehet a korrupció ellen. A közérdekű adatok nyilvánossága teljes gyógyulást nem hozhat, javulást azonban igen - tette hozzá. Közlése szerint a közhatalom gyakorlói úgy gondolják, hogy "kegyet gyakorolnak", ha valamit nyilvánosságra hoznak, nem a nyilvánosság a kiinduló tétel és a titkosítás a kivétel.
A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A szervezet korábban javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására, valamint tiltakozott a Kossuth téri kordon ismételt felállítása ellen. Tavaly szintén Fehér könyvet adott ki, abban az előző egy-másfél évben tapasztalt szabadságjogi, emberi jogi sérelmeket összegezte.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv fehér fogyasztóvédelem gulyás péterfalvi


2010.04.01. 15:11 Jules152

FEHÉR KÖNYV

letöltés

 

1 komment

Címkék: könyv fehér korrupció közbeszerzés állami visszaélés joggyakorlat fogyasztóvédelm


2010.02.23. 06:30 GGGY

Jogtipró-díj átadás sajtótájékoztató

Szólj hozzá!

Címkék: komárom ficó jogtipró díj szabadság kör


2010.02.08. 11:45 GGGY

Szabadság és jogtiprás - sajtótájékoztató videó

Szólj hozzá!


2010.01.30. 15:58 GGGY

Szabadság és jogtiprás

Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat, a Szabadság díjat pedig egyhangúlag - posztumusz - Újvárossy Ernőnek ítélte oda a Szabadság kör szombaton a fővárosban.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, hogy Újvárossy Ernő az életét adta a szabadságért. A temesvári presbitert a Securitate megpróbálta rávenni, hogy a szabálytalanul végezzen el egy templomfelújítást, s így a közvélemény előtt be lehessen feketíteni Tőkés László püspököt. Ő nem volt hajlandó erre, s mindent szabályosan végzett. A Securitate ezért egy Temesvár melletti erdőben megölte 1989 szeptemberében - idézte fel a díjazott tragikus életútját. A néppárti képviselő szerint itt az ideje, hogy azokat a hősöket, akik életüket áldozták a szabadságért, kiemeljék. Azt szeretnék, ha megindulna egy mozgalom Magyarországon és Európában, hogy ezeknek a hősöknek a nevét a történelem megismerje és megőrizze - tette hozzá. A Szabadság-díjat, amelyet két ég felé tartott kéz jelképez, egyhangúlag ítélték oda Újvárossy Ernőnek.

Tőkés László európai parlamenti képviselő azt mondta, nehéz elvonatkoztatnia attól, hogy Újvárossy Ernő jó barátja volt, aki hosszú ideig a Kárpátokon túl dolgozott, s egyfajta hitbeli és nemzeti megtérés útján érkezett a temesvári gyülekezethez. Ő az első hősi áldozata a temesvári népfelkelésnek - tette hozzá.

A Jogtipró-díjat szavazás után Robert Fico és a szlovák nyelvtörvényt kapta. A díj - amelyet egy fekete bakancs jelképez - a meghirdetők megfogalmazása szerint nem csupán a demokrácia vagy az alapvető emberi és szabadságjogok semmibevételét jelképezi, hanem egy életérzést, amit egy következmények nélküli országban élhetnek át az érintettek.A díjra idén három jelölt volt: Robert Fico és a szlovák államnyelvtörvény, a BKV és vezetői, valamint a Heves megyei közgyűlés és Hospinvest. A díj odaítéléséről a szabadsagkor.blog.hu weboldalon lehetett szavazni. Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény a beérkezett 3502 voksból 1625-tel lett első a szavazáson. 

Az indoklás szerint a Robert Fico vezetette "szociáldemokrata Smer és a fasiszta Jan Slota vezette Nemzeti Párt" koalíciója a szlovák államnyelv védelmét szolgálni hivatott törvénnyel beteljesítette azokat a félelmeket, melyeket sokan már a szlovák választások után megfogalmaztak. A közintézményekben a magyar nyelv használatát többezer euróval büntetni rendelő törvény szövege nem csupán az európai szabadságjogi normákkal, egyezményekkel ellentétes, de a szlovák-magyar alapszerződést rendelkezéseit is sérti. A kisebbségi nyelvhasználat állami szintre emelt üldözése sem a felvidéki magyar közösség alapvető szabadságjogaival, sem a határait lebontó Európa értékeivel és céljaival nem egyeztethető össze.

Hegedűs Zsuzsa szociológus azt mondta, arra számított, Fico "kiütéssel győz" majd a szavazáson. A szlovák kormányfő úgy viselkedik, mint egy piromán, amikor egy égő gyufával egy benzines hordó fölé ül, és azzal fenyegetőzik, hogy beledobja - fogalmazott.

A Jogtipró-díjat tavaly adták át először, akkor Draskovics Tibor, korábbi rendészeti miniszter kapta aki "rengeteget tett azért, hogy Magyarországon a szabadságjogokat talán legnagyobb mértékben a közbiztonság állapota sérti".

Fotók: Péter Máté

Hír: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: szájer józsef jogtipró díj hegedűs zsuzsa szabadság kör szabadság díj


2010.01.30. 11:15 GGGY

Fico a legnagyobb de a BKV sem utolsó

 

Szólj hozzá!

Címkék: bkv szavazás eredmény fico hospinvest jogtipró szabadság kör


2010.01.29. 09:42 GGGY

1500 szavazattal Fico vezeti a Jogtipró szavazást

A több mint egy hete tartó szavazás lassan véget ér, és az eredményhirdetés sem várat már sokáig magára. Köszönjük a Szlovákiából érkező szavazatokat, üzeneteket és bíztatást. A mai napon (pénteken) még lehet szavazni a jelöltekre. Szombaton pedig a Szabadság Kör sajtótájékoztatón jelenti be, hogy ki idén a Jogtipró-díj "kitüntetettje".

Már megszokhattuk, hogy manapság a negatívumokról lényegesen többször esik szó, mégis a Szabadság Kör tagjai úgy érzik, hogy a pozitív díjnak, a Szabadság-díjnak - melyet szintén szombaton adunk át - még nagyobb a jelentősége. A Szabadság-díj kitüntetettjének személyére is csak holnap derül fény, de annyit már most elárulunk, hogy a díjazott - postumus - egy olyan méltatlanul elfeledett hős, aki a szabadság melletti kiállásáért életével fizetett."

Gulyás Gergely

4 komment

Címkék: szavazás szabadság fico gulyás jogtipró


2010.01.22. 00:02 GGGY

Ki volt 2009 legnagyobb jogtiprója? -tessék választani

 

Robert Fico és a szlovák államnyelvtörvény

A Robert Fico vezetette „szociáldemokrata” Smer és a fasiszta Jan Slota vezette Nemzeti Párt koalíciója a szlovák államnyelv védelmét szolgálni hivatott törvénnyel beteljesítette azokat a félelmeket, melyeket sokan már a szlovák választások után megfogalmaztak. A közintézményekben a magyar nyelv használatát többezer euróval büntetni rendelő törvény szövege nem csupán az európai szabadságjogi normákkal, egyezményekkel ellentétes, de a szlovák-magyar alapszerződést rendelkezéseit is sérti. A kisebbségi nyelvhasználat állami szintre emelt üldözése sem a felvidéki magyar közösség alapvető szabadságjogaival, sem a határait lebontó Európa értékeivel és céljaival nem egyeztethető össze. A szlovákiai magyar kisebbséggel példátlanul diszkriminatív államnyelvtörvény megmérettetett: Ficó úr és államnyelvtörvénye a Jogtipró-díj jelölésére alkalmasnak találtatott.      

 

BKV és vezetői

Százmilliós végkielégítések, értelmetlenül eltapsolt milliárdok és botrányok nap nap után. Tömegközlekedési káosz, roncsjárművek és csigalassúsággal épülő 4-es Metró. Ez jellemzi a legnagyobb budapesti közművállalat mindennapjait. Az évek óta csődben lévő BKV-nál folyt intézményesített közpénzpazarlás még az e területen rendkívüli türelemmel rendelkező magyar társadalom tűrőképességét is próbára tette. A minden évben sokmilliárdos veszteséget termelő cég közép- és felsővezetőinek néhány hónapnyi munkavégzést követően kifizetett tíz- és százmillió forintok nem csupán a korrupcióban elmerülő fővárosi hatalom kontrollnélküli gátlástalanságára mutattak rá, de a tisztességes munka becsületét és értelmét is aláásták, ezért a BKV és botrányokért felelős vezetői indulási jogot szereztek maguknak a Jogtipró-díj jelölésre.


Heves megyei közgyűlés és Hospinvest.

A szocialista vezetésű Heves Megyei Közgyűlés a tulajdonában lévő egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetési jogát az egész megye elkeseredett tiltakozása ellenére a kétes hírű egészségügyi beruházónak a Hospinvest Zrt.-nek adta át. Tette ezt törvénytelenül (ahogyan ezt bírósági ítélet is megállapította), az egészségügyi dolgozók megfenyegetésével és a közakarat semmibe vételével. Az eredmény ismert: a Hospinvest alig egy év után csődbe ment, a Heves megyei közgyűlés kénytelen volt szerződést bontani a céggel. A szocialista képviselők és a magántársaság közös alkotásának következménye egy csőd szélére jutott kórház, többszázmilliós hiány és elbocsátások. És ahogy már megszokhattuk: a felelőtlenséget a következmények nélküliség követi. A Heves Megyei Közgyűlés és a Hospinvest Zrt. az egészséget zsíros üzletnek tekinti, ezért elnyerték a jogot a Jogtipró-díjra való jelölésre.


26 komment

Címkék: bkv szavazás fico hospinvest jogtipró jogtipró díj heves megyei közgyűlés


2010.01.04. 17:28 GGGY

A vérbíró ajándéka

A Szabadság Kör a vezérkari főnök azonnali távozását követeli.

A Szabadság Kör Zétényi Zsolt korábbi országgyűlési képviselő közleményéből felháborodással értesült arról, hogy Tömböl László vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke 2009. szeptember 21.-én, „jubileumi születésnapja alkalmából” eddigi tevékenységét megköszönve emléktárgyat adományozott – többek között - dr. Mátyás Miklós nyugállományú hadbíró vezérőrnagynak.

Dr. Mátyás Miklós az 1956-os forradalmat követő megtorlás egyik legkíméletlenebb vérbírója, akinek koncepciós perekben hozott ítéletei nyomán több, mára rehabilitált, ártatlan forradalmárt végeztek ki, köztük a 20 éves Mány Erzsébetet és a 26 éves Farkas Mihályt.  

Az 1956-os forradalom a magyar demokrácia alapértéke. Tűrhetetlen, hogy két évtizeddel a rendszerváltozás után a Magyar Honvédség elsőszámú vezetője olyan személyt részesítsen elismerésben, akinek a kezéhez vér tapad. Olyan embert, aki a bírói hivatás és a magyar igazságszolgáltatás történetének leggyalázatosabb ítéleteit hirdette ki.

Dr. Mátyás Miklós büntetőjogi felelőssége szakmai viták tárgya lehet, de hadbírói tevékenységét egy demokratikus jogállam társadalma, kormánya és hadserege csak megvetéssel illetheti, személye bármilyen kitüntetésre méltatlan.

A Szabadság Kör követeli, hogy a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal kezdeményezze Tömböl László vezérkari főnök felmentését és valamennyi, az „ünnepelt” kiválasztásában részes minisztériumi munkatárs fegyelmi eljárás keretében történő elbocsátását.    

 

SZABADSÁG KÖR

Az ügy folytatása itt:index.hu/belfold/2010/01/04/rossz_parancs_ismerte_el_a_verbiro_teljesitmenyet/

1 komment

Címkék: kitüntetés honvédség vérbíró tömböl


2009.11.22. 22:51 GGGY

Törvénytelen titkolózás a járvány körül

Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász, a Szabadság Kör tagja. Az alkotmányjogász álláspontja szerint valamennyi szerződést mellékletekkel együtt az utolsó betűig nyilvánosságra kell hozni.

Szintén nem ismert, hogy az oltóanyagok, illetve a szájon át adható antivirális gyógyszerek szállítása az egyes régiókba milyen terv, illetve elosztás alapján történik, noha ezek is közérdekű információk, ráadásul eltitkolásuk az azonos területeken található patikákban tapasztalható oltóanyag és gyógyszerhiány miatt felveti annak a gyanúját, hogy ezek kiszállítására nem kizárólag szakmai megfontolások alapján kerül sor - írta közleményében Gulyás Gergely.

Szerinte az oltóanyag kapcsán a titoktartás azért is rendkívül káros, mert a közvélemény a megfelelő tájékoztatás hiányában nem csupán a többmilliárdos üzlet mára beigazolódni látszó tisztességtelen hasznát valószínűsíti, hanem az oltóanyag hatékonyságát is megkérdőjelezi, így a közbizalom elvesztésével az új influenza elleni védekezés egészének sikeressége kerül veszélybe.

A H1N1 vírus elleni védekezéssel kapcsolatos információk közérdekű adatnak minősülnek, melyek a társadalmi érdeklődés miatt kiemelt fontossággal bírnak - húzta alá. Hozzátette: a közfeladatot ellátó személy - mint az egészségügy területén az egészségügyi miniszter, országos tisztifőorvos, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetője - az adatvédelmi törvény szerint a feladatkörébe tartozó ügyben köteles gyors és pontos tájékoztatást adni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium, illetve a szakigazgatási szervek által az oltóanyag beszerzésével, gyógyszerek vásárlásával, illetve a vakcinák és a gyógyszerek szállításával kapcsolatosan kötött szerződések szintén közérdekű adatnak minősülnek, mivel fedezetüket a költségvetés, tehát közpénz biztosítja. Ezeket az okiratokat az érintett szerv adatkezelőként köteles nyilvánosságra hozni. Ez csak az adatvédelmi törvényben rögzített okokból lenne megtagadható, mint például honvédelmi, vagy nemzetbiztonsági érdek, ilyen azonban nem áll fenn.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra honlapján a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét. A dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama. A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására.

(MTI)

 

1 komment · 1 trackback


2009.10.04. 23:33 GGGY

Törvényhamísítás és hamis vád. Keller Lászó lendületben...

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének gyanúja miatt meggyanúsították és rabosították egy ellenzéki lap újságíróját a múlt héten. Az érintett, Pindroch Tamás a Magyar Hírlap 2009. január 28.-i számában egy az Alkotmánybíróság által a törvényhozás folyamatának szabálytalansága, ún. közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített jogszabály távolról sem szeplőtelen születéstörténetéről számolt be. A kérdéses normaszöveg az adótörvények módosításáról – egészen pontosan a módosítások hatályba lépéséről - volt hivatott rendelkezni. Pindroch Tamás cikkében arról tudósított, hogy a kiszámítható adórendszer jegyében az országgyűlés „kormánytöbbsége” az adótörvények újbóli módosítása során elmulasztott rendelkezni arról, hogy a törvényszövegbe a módosító indítványok elfogadása folytán beiktatott újabb rendelkezések - osztozva az előterjesztésben eredetileg is szereplő módosítások sorsában - 2008. május 2.-ával hatályukat vesztik.

Mivel a jogszabályt a parlament a házszabálytól való eltéréssel fogadta el, ezért a végszavazáskor nem volt egységes törvényszöveg, azt az előterjesztő Pénzügyminisztériumnak kellett (volna) a parlament által elfogadott módosító-indítványokkal szigorúan szöveghűen kiegészítve egybeszerkeszteni. Pindroch Tamás cikke szerint azonban „Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára olyan törvényszöveget küldött meg a házelnöknek aláírásra, amelyről az Országgyűlés nem is szavazott – derült fény a törvényhamisításra egy december 17-i alkotmánybírósági döntésből.”  Aki olvasta a cikket és még mindig úgy gondolja, hogy egy „normális Magyarországon” él (hogy parafáljunk az e jelszót zászlajára tűző párt mentelmi jogának fenntartása miatt meggyanúsíthatatlan elnökétől), az nyilván arról is meg volt győződve arról, hogy az ügy kétféleképpen folytatódhat:

Szólj hozzá!

Címkék: magyar mszp hírlap hamis vád országgyűlés keller rabosítás törvényhamisítás


2009.10.04. 14:01 GGGY

Hamisan vádol a volt feljelentésügyi államtitkár

Tiltakozik a Szabadság Kör a Magyar Hírlap újságírójának, Pindroch Tamásnak a rabosítása ügyében. Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint ki kell vizsgálni, hogy a rendőrség szakmai hozzá nem értésből, vagy politikai utasításra döntött. Pindroch Tamás úgy fogalmazott: A demokrácia sárba tiprását jelenti, ha rabosítani lehet egy újságírót, aki kifejti a véleményét.

2 komment


2009.09.01. 19:43 GGGY

Magyar Hullám

Tüntetés a brüsszeli szlovák nagykövetség előtt Európa ne csak szavakban, hanem a valóságban is támogassa a jogegyenlőséget - követelte Szájer József, az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációjának vezetője azon a keddi tüntetésen, amelyet Szlovákia brüsszeli nagykövetsége előtt rendeztek a brüsszeli Magyar Hullám közéleti társaság szervezésében, a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozás jegyében.

Szólj hozzá!


2009.08.31. 15:18 GGGY

A Szabadság Kör nyilatkozata a melegfelvonulással kapcsolatban

 

A Szabadság Kör a hétvégi melegfelvonulással kapcsolatosan felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar gyülekezési jog védelemben részesíti a szabályszerűen bejelentett rendezvényeket mindaddig, amíg azok nem valósítanak meg jogsértést. A Szabadság Kör az elmúlt években többször határozottan kritizálta a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt. Azt várjuk a rendőrségtől, hogy jogszerűen, politikai utasításoktól és elvárásoktól függetlenül garantálja a felvonulók, továbbá a bejelentett melegfelvonulással szembeni tiltakozások résztvevőinek gyülekezéshez való jogát. Határozott véleményünk, hogy a társadalom bármely csoportjának joga van az önmeghatározásra és a véleménynyilvánításra.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: jog szabadság meleg demonstráció felvonulás szabadságjog melegfelvonulás


2009.07.10. 09:35 GGGY

Csak figyelemelterelés céljából vitáznak a Magyar Gárdáraról

Az MSZP csak vitázni akar a Magyar Gárdáról azért, hogy elterelje a figyelmet a valós problémákról, és arról a helyzetről, amelybe a közel 8 éves kormányzásuk alatt az országot juttatták – jelentette ki Balog Zoltán az MNO-nak szerdán annak kapcsán, hogy Nyakó István szerdai közleményében annak a véleményének adott hangot, miszerint a Fidesz a Magyar Gárdát támogatja, és nyíltan kiáll a szélsőjobboldal mellett. A politikus hangsúlyozta: a Fidesz a jövőben is kiáll a gyülekezési és emberi jogok mellett.

Eddig is tudtuk, de most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy iszonyú bajban van az MSZP, ha ilyen eszközökhöz nyúl – mondta Balog Zoltán. „Az MSZP csak vitázni akar a Magyar Gárda ügyében azért, hogy addig is elterelhesse a figyelmet az ország valós problémáiról: hogy milyen állapotba hozták az országot közel 8 éves kormányzásuk alatt” – véli a fideszes politikus.

 

1 komment


2009.07.10. 09:22 GGGY

A szélsőségeteket erősíti az alkotmánymódosítás!


A Szabadság Kör szerint a szélsőséges megnyilvánulásokat erősítheti a gyűlöletbeszéddel, illetve a holokauszttagadással kapcsolatos MSZP-s alkotmánymódosítás, amelyről hétfőn dönt a parlament - hangsúlyozta Gulyás Gergely, a szervezet szóvivője hétfőn, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Szólj hozzá!

Címkék: parlament szabadság alkotmány gulyás szélsőségesek


2009.05.21. 08:47 GGGY

4 MILLIÁRD!

Négymilliárdért őrzik a védett személyeket

Spirk József

2009. május 21., csütörtök
 

Féléves pereskedés után kiderült, mégiscsak létezik a rendvédelmi szerveknél adat arról, hogy mennyit költöttek az őszödi beszéd után személyvédelemre. Az IRM és az ORFK tagadta, hogy lenne ilyen összesítés, de a Köztársasági Őrezred végül elárulta: 8 milliárdos éves költségvetésének felét fordítja a feladatra. Azt azonban állítólag lehetetlen megmondani, hogy például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyi biztosítására mennyi pénz ment el.

A Szabadság Kör tavaly augusztusban kért tájékoztatást Draskovics Tibortól az őszödi beszéd után időszak állami vezetőket érintő biztonsági intézkedéseinek költségeiről. A Fidesz közeli szervezet többek között arra volt kíváncsi, hogy 2006. szeptember 17-ét követően mennyibe került az állami tisztségviselők védelme, mekkora összeget emésztett fel a kordonok többszöri felállítása, illetve, hogy mennyit kaptak a besegítésre szerződtetett biztonsági cégek. Az igazságügyi és rendészeti miniszter akkor gyors választ ígért, sőt azt állította, hogy a kör vezetője, Balog Zoltán majd „kap egy listát 6826 olyan cégről, amelyek szerződtek a rendőrséggel".

Több hónapnyi várakozás után, decemberben a szervezet bírósághoz fordult, hogy kötelezze a minisztériumot, valamint további alperesekként az Országos Rendőr-főkapitányságot és a Köztársasági Őrezredet a közérdekű adatok kiadására.

Az IRM és a rendőrség a per során számos jogi eszközzel próbált kibújni a válaszadás alól. Képviselőik többnyire azt is állították, hogy nincs pontos adat a kiemelten védett személyek őrzésének költségeiről.

Az ORFK jogi osztálya még a napokban is azt közölte egy, a Fővárosi Bíróságra beadott iratban, hogy az alperesekkel, a minisztériummal, az ORFK-val és az őrezreddel szemben akkor sem lehetett volna jogellenességet megállapítani, „ha a kérelemre adott érdemi válasz helyett arról tájékoztatják a felpereseket, hogy a kért adatokkal nem rendelkeznek". Az őrezred azonban „a felperesek iránti tisztelettől vezérelve" mégis „intézkedett a kérdések megválaszolása iránt". A rendőrség levele szerint már novemberben. Ám ezeket az adatokat sem az ORFK, sem a Draskovics-minisztérium nem volt hajlandó továbbadni.

A most becsatolt november 25.-i keltezésű tájékoztatás szerint a Köztársasági Őrezred 2006 óta a költségvetéstől kapott évi 8 milliárd forintot meghaladó keretének nagyjából a felét költi személyvédelemre. 2006-ban 4,163 milliárd, 2007-ben 3, 677 milliárd, 2008 első félévében pedig 2,223 milliárd forintot.

A tájékoztatásból nem derül ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közszerepléseinek biztosítása a keret mekkora részét emésztette fel. A Dobozi József dandártábornok által szignált levél szerint az összegek „a szakfeladat egészének ellátása során felhasznált költségvetési kereteket jelölik", személyenkénti bontása nem áll módjukban. Ezért beleértendő a köztársasági elnök és a többi három kiemelten védett állami vezető, az alkalmi védelmet kérők, valamint a Magyarországra látogató külföldi politikusok, tisztségviselők biztosítása is.

A per során eddig mindhárom alperes azt állította, hogy számára nem jelentett külön költséget a Parlament köré vont kordon többszöri felállítása és többszöri elbontása.

A hivatalos tájékoztatás szerint az őrezred nem vette igénybe az In-kal Security szolgáltatásait személyvédelemre, ilyen feladatokért nem is fizetett. Szoros együttműködésre viszont többször is sor került, amikor a védett személyek rendezvényeinek szervezői szerződtették a biztonsági cégeket. 2006 óta az állami testőröknek az In-kal mellett a Valton Security és Bank Biztonság Bizalom Zrt.-vel kellett együtt dolgozni.

Hasonlóan nyilatkozott egy korábbi levelében Draskovics Tibor is, aki még azt is elárulta, hogy az In-kallal a rendőrség sem kötött szerződést, sőt neve még az objektumvédelemre alkalmazott cégek között sem szerepel. A miniszter szerint erre a célra húsz céggel jött létre különböző feladatokra megállapodás, ami évente 620 millió forintba kerül.

Szólj hozzá!


2009.05.05. 12:53 GGGY

A Jogtipró Díj átadása avagy, az elvitetés esete

Szólj hozzá!


2009.05.04. 17:16 GGGY

Jacques Barrot is a Fehér Könyvet olvassa

Jacques Barrot is megkapta a Fehér Könyvet

2009-05-01

Budapesten találkozott a Szabadság Kör négy tagja Jacques Barrot-val, az Európai Bizottság alelnökével, az Unió bel- és igazságügyi biztosával. A hivatalosan az uniós biztos és a magyar Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke között létrejött találkozón jelen voltak Szájer József és Gál Kinga EP-képviselők és Gulyás Gergely, a Szabadság Kör szóvivője.

Balog Zoltán részletesen ismertette a magyar kormány alapvető szabadságjogokat sértő politikáját és egyes konkrét intézkedéseit. Kitért arra, hogy a mai napig sem jogi, sem politikai felelőse nincs a 2006 őszén történt rendőri brutalitásnak. Felhívta a figyelmet arra a tűrhetetlen kormányzati gyakorlatra, mely a holokauszt-tagadók számára rendőri felügyelet mellett biztosítja a gyülekezés alkotmányos alapjogának gyakorlását, míg a Kossuth téren a parlamenti ellenzék demokratikus pártjai számára mindez nem megengedett.

A tárgyaláson a magyarországi cigányság helyzetéről szólva Balog Zoltán elmondta, hogy az utóbbi időben e kérdés azáltal került az érdeklődés középpontjába, hogy számtalan olyan súlyos bűncselekmény történt, melyet romák nem romák sérelmére követtek el, illetve olyan bűncselekmények is, melyeknek az áldozatai cigány emberek voltak. Ez utóbbi esetekben azonban az öt legsúlyosabb, élet elleni bűncselekmény ügyében a rendőrségi nyomozás eddig nem volt képes megtalálni az elkövetőket, ezért a cselekmények indítékáról csak találgatni lehet. E tények ismeretében indokolatlan egy országot rasszistának bélyegezni, különös tekintettel arra, hogy amikor ez néhány évvel ezelőtt két közérdeklődésre számot tartó ügyben is megtörtént, akkor nem sokkal később kiderült, nem csak a sértettek, hanem az elkövetők is a roma kisebbséghez tartoztak.

A találkozó végén a Szabadság Kör tagjai a sajtó jelenlétében nyújtották át Jacques Barrot-nak a Körnek a szabadságjogok magyarországi helyzetéről szóló éves beszámolóját.
 

1 komment

Címkék: könyv fehér szabadság


2009.05.04. 16:19 GGGY

Csizma az asztalra?

Balog Zoltán bakancsot tett Draskovics asztalára
 

2009-05-04
Balog Zoltán fideszes képviselő a Szabadság Kör nevében kísérletet tett rá, hogy a kör által alapított ,,Jogtipró-díj"-at távollétében átadja Draskovics Tibor igazságügy-miniszternek a parlamenti patkóban. A díjat, mely nem más, mint egy talapzatra rögzített fekete bakancs, a miniszter asztalára helyezte.

Ezt megelőzően az ellenzéki politikus napirend előtti felszólalásába már beleszőtte azt a kérdést, hogy kíváncsi arra, az államtitkár hajlandó-e eljuttatni a díjat a tárca vezetőjének.

Napirend előtti felszólalását követően aztán Balog Zoltán lement a parlamenti patkóba, s Draskovics Tibor üres bársonyszéke fölé, a miniszter asztalára tette a bakancsot. Juhász Gábor, a tárca államtitkára a jelenetet szótlanul figyelte, majd amikor válaszra emelkedett, megkérte a teremszolgákat, hogy vigyék ki a "díjat".

Balog Zoltán napirend előtti felszólalásában - még ezt a közjátékot megelőzően - felhívta a figyelmet a Szabadság Kör által készített tanulmányra, amely a magyarországi emberi jogoknak a helyzetével foglalkozik. A jelentés - mint mondta - elemzi az igazságügyi és a rendészeti minisztérium gyakorlatát: azt, hogy hogyan korlátozzák a szólásszabadságot, a sztrájkjogot, a gyülekezési jogot, és azt is, milyen emberi jogi sérelmeket követnek el a hatóságok.
Forrás: MTI


A Szabadság Kör beszámolója innen letölthető:

Letöltés

Szólj hozzá! · 1 trackback


2009.03.22. 11:32 GGGY

Alkotmányos diktatúra? Első felvonás

Gyurcsány nem adhat be maga ellen bizamatlansági indítványt, mert ez az eszköz nem áll a rendelkezésére! -nyilatkozta Gulyás Gergely a Szabadság Kör szóvivője vasárnap a Távirati Irodának.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye a magyar Alkotmányba 1990-ben az MDF-SZDSZ megállapodás részeként került. (1990. évi XL tv.) Lényege, hogy a rendszerváltozás időszakában kiemelt fontosságúnak vélt stabilitást azáltal biztosítja, hogy a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítvány előterjesztésére csak új miniszterelnök-jelölt egyidejű megnevezésével nyílik lehetőség. Az Országgyűlés egy szavazással nyilváníthatja ki bizalmatlanságát a korábbi kormányfővel, illetve a kormánnyal szemben és választhatja meg kormányfőnek az indítványban megjelölt személyt. Az 1949-es nyugat-német alaptörvény által megalkotott intézmény történetében még soha nem fordult elő az a fogalmilag is képtelen helyzet, hogy egy miniszterelnök saját magával szemben terjesszen elő bizalmatlansági indítványt. A miniszterelnök által előterjesztett konstruktív bizalmatlansági indítvány szemben áll az alkotmánnyal!

Ha az arra jogosultak az Alkotmánybírósághoz fordulnának az említett miniszterelnök által előterjesztett konstruktív bizalmatlansági indítvány jogintézménye kapcsán, az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélné azt! 

4 komment · 2 trackback


2009.03.17. 14:44 GGGY

Felelős kormányt Buda-Pesten

A Szabadság Kör Nyilatkozata
a nemzeti ünnepen történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatosan


A Szabadság Kör megdöbbenéssel és megbotránkozva értesült arról, hogy a nemzeti ünnep zavartalan lefolyását biztosítani hivatott rendőrség továbbra sem képes különbséget tenni az Alkotmány által védett véleménynyilvánítási szabadság jogszerű gyakorlása, illetve a jogsértő cselekmények között. Ismételten tiltakozunk az ellen, hogy a nemzeti ünnepeken - nyilvánvaló kormányzati utasításra - Budapest egy rendőrállam fővárosának képét mutatja. Hangsúlyozzuk, hogy a rendőrségi gyakorlatnak nem lehet mércéje a szabad véleménynyilvánítást korlátozni kívánó alkotmányellenes kormányzati szándék.
A Szabadság Kör komoly aggodalommal figyeli, hogy a két tüntetővel szemben is alkalmazott teljes testmotozás, valamint étel- és italmegvonás mind az eljárási törvényeket, mind pedig a demonstrálok alkotmányos alapjogait és alapvető emberi méltóságát durván és indokolatlanul sérti és a diktatúra gyakorlatát hozza vissza.
A „felelős kormányt Budapesten” transzparenst tartó demonstrálókkal szembeni intézkedés nem csupán a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjogát jogellenesen korlátozó hatósági eljárás, de az eljáró rendőrök és parancsnokaik történelmi ismereteinek ijesztő hiányosságáról is tanúbizonyságot tesz.
Ismételten visszautasítjuk a mára természetessé vált azon gyakorlatot, hogy a nemzeti ünnepeken az állami megemlékezések rendezvény-biztosítását magáncégek, elsősorban az In-Kal Security látja el. Újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e cégekkel kötött megállapodások közérdekű és nyilvános adatnak minősülő részleteit a kormány eltitkolja a magyar állampolgárok elől.
A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra való tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára.
Kelt, Budapest, 2009. március 17.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback


2009.02.25. 21:49 GGGY

Draskovics In-Kall Tibor ügyben ítélet várható!

Mit titkol Draskovics Tibor az In-Kall ügyben?

A Szabadság Kör képviseletében Balog Zoltán országgyűlési képviselő és Gulyás Gergely ügyvéd fél évvel ezelőtt személyesen adták át a Kör közérdekű adatokkra vonatkozó kérdéseit az igazságügyi és rendészeti miniszternek, illetve levélben keresték meg ugyanezekkel a kérdésekkel az ORFK vezetőjét. Válasz hiányában a közérdekű adatok eltitkolása miatt a Fővárosi Bíróság hoz ítéletet az ügyben. Részletek a tovább gombbal:

1 komment

Címkék: bíróság zoltán gulyás draskovics fővárosi balog in kall gergey


2009.02.21. 16:36 GGGY

Bodoky Tamás és Krakkó Ákos Szabadság díjas!

A "Jogtipró-díjat" Draskovics Tibor igazságügy-miniszternek, a "Szabadság-díjat" pedig két oknyomozó újságírónak ítélte oda a Szabadság Kör szombaton.

Szájer József, a szervezet egyik tagja, európai parlamenti képviselő a díjátadón azt mondta: ma Magyarországon a szabadságjogokat talán legnagyobb mértékben a közbiztonság állapota sérti, ugyanis ott, ahol nem tudják biztosítani a közrendet, ahol a rendőrség rendre csődöt mond a polgárok jogainak védelme tekintetében, ott a szabadság ügye nagyon rossz helyzetben van. A rendezvényről bővebben a tovább gombbal:

Szólj hozzá!

Címkék: index hír tv bodoky szabadság krakkó szájer jogtiprás


2009.02.14. 20:04 GGGY

Draskovics fölényesen nyert!

A lezárt szavazás szerint a Jogtipró-Díj győztese 1554 szavazattal Mr. In-Kal Draskovics Tibor lett! Pénteken este 12.00 óráig 2080 netező adta le szavazatát a három jelöltre. Szavazatukat ezúton is köszönjük!

A Szabadság Kör tagjai évente tesznek javaslatot a Jogtipró-díj jelöltjeire, értékelve ezzel valamely intézmény, személy jelképes eseményhez köthető munkásságát. A Jogtipró-díj nem csupán a demokrácia vagy az alapvető emberi és szabadságjogok semmibevételét jelenti, hanem egy életérzést, amit egy következmények nélküli országban élhetnek át az érintettek.

Kis Magyar Jogtipró történetek:

13 komment

Címkék: budapest szavazás szilvásy szabadság airport draskovics kör jogtiprás